Programul Erasmus+

Programul Erasmus+

Responsabilizarea tinerilor prin educație și construirea comunității

Programul Erasmus+ este o inițiativă emblematică a Uniunii Europene, concepută pentru a promova dezvoltarea socială și profesională a tinerilor din întreaga Europă. Printr-o gamă variată de proiecte, acest program se concentrează pe construirea unor comunități puternice și interconectate în domeniile educației, tineretului și sportului.

Prin facilitarea schimburilor internaționale, a formării profesionale și a proiectelor de colaborare, Erasmus+ îi ajută pe tineri să dobândească competențe valoroase, să își lărgească perspectivele culturale și să dezvolte un sentiment de identitate europeană. Programul nu numai că îmbunătățește oportunitățile academice și profesionale, dar promovează și cetățenia activă și incluziunea socială. Fie prin oportunități de studiu în străinătate, stagii de practică sau proiecte orientate către comunitate, Erasmus+ le permite tinerilor să devină persoane complete, responsabile din punct de vedere social, care contribuie la coeziunea și progresul comunităților lor.

Balanced Living through Healthy Nutrition Habits" (BLHNH) a abordat provocarea de a promova o combinație care se consolidează reciproc între activitatea sportivă și practicile sănătoase de viață (inclusiv o nutriție adecvată și un stil de viață nesedentar), ca mijloc de îmbunătățire a bunăstării fizice și mentale la nivelul tinerilor și cu sprijinul operatorilor sportivi, al operatorilor de tineret, al experților în nutriție și fitness.

Aceleași inegalități există și în ceea ce privește numărul de femei care sunt antrenori sau instructori, precum și în ceea ce privește numărul de femei care ocupă funcții de conducere în cadrul cluburilor sau organizațiilor sportive. Una dintre cele mai importante bariere care împiedică femeile în general să participe la activități fizice este lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor și costul ridicat al acestora.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni și își propune să creeze instrumente inovatoare axate pe utilizarea sporturilor de masă și pe promovarea educației prin sport (manual, manual și MOOC), utilizate de practicienii care lucrează activ în domeniu și de alte părți interesate care lucrează cu tinerii TCN.

Obiectivele UE pentru tineret #3, #4 și #10 din Strategia UE pentru tineret 2019-2027 sunt coloana vertebrală a proiectului YOUTH PHOENIX. Acestea reflectă orientările politice ale CE pentru următorii 5 ani, printre altele "European Green Deal", "O Europă pregătită pentru era digitală" și "Un nou impuls pentru democrația europeană". În lumina pandemiei COVID-19, este necesar un răspuns imediat pentru a atenua impactul socio-economic enorm pe care l-a avut epidemia, inclusiv consolidarea capacităților și măsuri specifice pentru redresare în sectorul tineretului.

Proiectul "Green Three Seas Initiative for Youth" este în conformitate cu eforturile Uniunii Europene de a realiza un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Proiectul nostru se va concentra pe dimensiunile sociale, de tineret și economice ale transformării ecologice stabilite de "Green Deal" european.

ONGE va avea ca scop dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, înscriși în prezent în școlile secundare. În acest scop, consorțiul de parteneri va dezvolta un program pedagogic antreprenorial non-formal inovator, utilizând instrumente digitale.

Acesta vizează formarea entităților și a tinerilor într-o metodologie de lucru care promovează mentalitatea și competențele antreprenoriale ale tinerilor europeni cu accent social. Următorul obiectiv este de a promova crearea de inițiative și proiecte creative conduse de tineri care încurajează ocuparea forței de muncă și munca independentă, generând valoare adăugată și beneficii în mediul lor social prin dobândirea de noi competențe și abilități pentru capacitatea lor de inserție profesională.

Proiectul Spark of Green Entrepreneurship permite schimbul de experiență, bune practici, activități educaționale și atitudini pro-ecologice între organizațiile partenere, lucrătorii de tineret, tineri și alte părți interesate.

Proiectul urmărește să consolideze competențele ecologice și să promoveze protecția mediului prin diverse activități și resurse.

Scopul proiectului a fost de a aborda problema violenței, a discriminării, a intimidării în cadrul și în jurul evenimentelor sportive, în rândul sportivilor, al echipelor sportive și al suporterilor acestora. Scopul proiectului a fost de a combate comportamentul violent prin dialog deschis, incluziune, toleranță și fair-play în sport și de a contribui la utilizarea sportului ca instrument diplomatic, unul care unește națiunile și oamenii, indiferent de originea, etnia sau sexul acestora.

Scopul principal al proiectului VIRAGO este promovarea parteneriatelor regionale și a unei participări civice mai largi a tinerelor femei din 5 state membre ale UE și 1 țară candidată și, prin aceasta, încurajarea sentimentului de cetățenie europeană și a valorilor europene.

Creșterea intoleranței, a stereotipurilor și a discriminării împotriva migranților și refugiaților reprezintă una dintre cele mai evidente realități care influențează dezbaterea politică și a societății civile, în special în politicile europene cel mai sensibil afectate de fluxurile masive de migranți și refugiați din Africa și Orientul Mijlociu.

ro_RORomână